Beeping

5 magnetov za bakterije, ki so del vašega vsakdana

5 magnetov za bakterije

Vsak ima svojo najljubšo skodelico za jutranjo kavo in kemični svinčnik za katerega ve, da sigurno piše (psssst hitro ga skrijte, da ne bo dobil nog). Malenkosti, ki so tako integrirane v naš vsakdan, da jih praktično več ne opazimo. Žal pa to ne velja za bakterije; bolj kot so vaši pripomočki v uporabi, rajši se zaredijo na njih.

No, ne bodo vas ravno ubile, vendar pa smo prepričani, da kavo rajši pijete z dodatkom mleka in ne bakterij.

Čas je, da izpostavimo lovilce mikrobov, ki jih pri čiščenju prepogosto spregledamo.

Službena skodelica

Jutro brez kofeina je kot…khm…jutro brez kofeina – zaspano in megleno.

Vsak ima svojo najljubšo skodelico, toda – ali ji posvečate dovolj ljubezni (beri: pozornosti pri čiščenju)? Službena skodelica je idealno okolje za razmnoževanje mikrobov. Naj vam prišepnemo na uho zanimivo dejstvo: bakterije se lahko v skodelici razmnožijo tudi, če na dnu ostane zgolj nekaj kapljic.

Temeljito čiščenje skodelice vam ne bo vzelo veliko časa. Najboljši način je, da jo operete v pomivalnem stroju – kaj pa če ga nimate? Nič lažjega! Skodelico postavite v mikrovalovno pečico in jo grejte 1 minuto. To bo pobilo vse bakterije in jutranja kava bo še boljša.

Službeni kemični svinčniki

Medtem, ko berete ta članek, vas z mize opazuje sovražnik št. 1: vaš kemični svinčnik. Hm, ne veste, o čem govorimo?

Na pisalu se nabira tako vaš sebum kot sebum vašega sodelavca, ki si je vaš najljubši kemični svinčnik “sposodil” zgolj za minutko. Pa to še ni vse! Pisalo je izpostavljeno tudi prahu in drugim bakterijam, ki se nanj nalepijo, ko pisalo opravlja romanje od rok do rok, ust in – nikar ne zanikajte – nosu. Preden pa ga obsodite na življenje v temnem kotu predala, nam dovolite, da vam ponudimo povsem preprosto rešitev – na pisalo nanesite razkužilo za roke ali pa ga obrišite z alkoholnim robčkom. Genialno, mar ne?

Slušalke

Ahhh…slušalke, najboljše prijateljice pri uporabi javnega prevoza, ki omogočajo, da se za vsaj nekaj časa odklopiš od preostalega sveta in prepustiš najljubši glasbi. Super se obnesejo za ohranjanje kognitivnih sposobnosti – ga ni sudokuja, tako nerešljivega kot zavozlane slušalke 😀

No, pa če damo šalo na stran – slušalke so leglo bakterij, kar je posledica okolja v katerem se največkrat nahajajo. Ušesa in žepi pač niso najbolj sterilni. V izogib težavam, predlagamo, da slušalke redno razkužujete. Namočite vatirano palčko v alkohol in jo potegnite po slušalkah. In pa seveda, slušalk ne deliti z drugimi.

Čopiči in gobice za ličila

Če so bili včasih čopiči v domeni mojstrov ličenja, je danes arzenal povprečne ženske skoraj tako obsežen kot ponudba v drogeriji. Vendar pa imajo pripomočki za ličenje tudi svojo temno stran: so namreč pravi magnet za bakterije. Povprečna ženska očisti čopiče in gobice približno enkrat mesečno, kar pa je absolutno premalo. Poleg ličil, gobice in čopiči nase potegnejo tudi prah in bakterije. Le-te nato najdejo pot do kože, kar pa lahko povzroči vnetja kože in težave z aknami. Kako to preprečiti? Povsem preprosto! Hitro čiščenje lahko opravite kar pred vsakim ličenjem – čopič ali gobice preprosto obrišite z razkužilnim robčkom. Za bolj temeljito čiščenje pa lahko uporabite micelarno vodico ali pa nežen otroški šampon. Čopiče zmočite, nanesite izbrano čistilo in jih dobro podrgnite ob dlani, da odstranite vso umazanijo. Nato sperite in jih pustite, da se dobro posušijo.

Zobna krtačka

Zobna krtačka je v uporabi večkrat dnevno, če želimo vzdrževati primerno oralno higieno. Vendar pa pomislite na to: z njo odstranjujemo bakterije iz ust, torej jih pobere ogromno! Vaša zobna krtačka biva v kopalnici, kjer pa ima stalno bivališče tudi stranišče. Ogromno ljudi shranjuje zobne krtačke blizu wc-jev. Če tudi vi spadate med njih, potem vam polagamo na dušo, da zobni krtački privoščite vsakodnevno globinsko čiščenje – za razkuževanje lahko uporabite kar ustno vodico. Priskrbite si lahko pokrovček za krtačko, smiselno pa je tudi spustiti pokrov stranišča pred vsakih splakovanjem, da kar najbolj eliminirate količino bakterij.

Priporočamo, da se zobno krtačko zamenjate vsake tri mesece. Vaši zobje vam bodo hvaležni 😉


Poskrbite za čistočo teh predmetov in skrb vam bodo povrnili z daljšo življenjsko dobo.

Comments are closed.