Beeping

Airbnb – ni vse zlato, kar se sveti

ni vse zlato

V zadnjih letih je veliko pozornosti na sceni potovanj pritegnila platforma Airbnb, katere vrednost ocenjujejo na vrtoglavih 31 miljard €. Za tiste, ki za Airbnb (AirBed & Breakfast) slišite prvič sledi kratka razlaga: “Gre za način prebivanja v tujem mestu, kjer preko spletne platforme rezerviramo sobo ali celotno stanovanje/hišo nekoga, ki se je odločil svoje privatno stanovanje oddajati tudi za krajše intervale – kratkoročni najem (v praksi največkrat popotnikom).” Rešitev je idealna za posameznike, ki ne želijo prebivati v hotelu ali apartmaju in si želijo pristne izkušnje prebivanja v tujini. Glavna prednost je prav element individualizacije – vsak, ki se za uporabo platforme odloči lahko prilagaja ceno, kraj in čas bivanja, število oseb… Poleg vsega pa Airbnb ponudi še paleto fotografij, videov, lastnosti stanovanja in mnenj o nepremičnini – vse kar je potrebno za premišljeno in kvalitetno odločitev.

Wow sliši se super, mogoče bi moral stanovanje oddajati tudi jaz!

V Sloveniji se trenutno preko Airbnb-ja oddaja že več kot 2000 nepremičnin. Glede na to, da se cene najema zlahka dvignejo nad 50 € na dan tudi za majhno stanovanje v Ljubljani se poraja vprašanje: “Ali je mogoče z Airbnb zaslužiti?” Če citiramo Zarjo B. Mavec (lastnico agencije Inalbea in poznavalke tovrstnih dejavnosti): “Če imate nepremičnino v centru večjega mesta ali blizu priljubljenih turističnih točk, vam oddaja prek Airbnb vsekakor prinese več denarja kot dolgoročna oddaja. V nasprotnem primeru pa tega še ne priporočamo.”

Ni vse zlato, kar se sveti.

Kratek pregled naslovov člankov na Google-u za temo Airbnb katastrofalnih izkušenj prinese kar nekaj neverjetnih zadetkov. Zgodbe, ki so našle svoj prostor v največjih svetovnih časnikih pričajo o razvratu, škodi, izkoriščanju in življenjski nevarnosti kot posledici nepredvidljivih gostov (vseeno naj ostane v mislih, da se takšni primeri vseeno ne pojavljajo tako pogosto).

Nekaj izmed “zmagovalcev”:

Dejstvo je, da kot najemodajalec z visoko frekvenco oddajanja sprejmeš višjo stopnjo tveganja, da se kaj takega pripeti. Gre seveda za ekstremne primere vendar že redni a nižji stroški povezani z menjavo naprav (zaradi nepravilne uporabe in privajanja gostov nanje), nepravilne uporabe, ki pripelje do uničenja ali poškodb na tleh, stenah ali opremi pomenijo strošek na katerega marsikateri najemodajalec ne pomisli. 

Poznavanje svojih pravic in obsega zavarovalne pravice je zato ključnega pomena, da se takim situacijam izognete. Posameznikov dom vseeno predstavlja (razen, če gre za stanovanje izključno investicijskega namena) nek intimen prostor zato je treba k vsemu skupaj dodati še čustven element pri nastali škodi, ki je rezultat pogleda na uničeno stanovanje, ki sta ga s partnerjem urejala zadnjih 5 let. 

Ker stanovanje, ki se daje v najem za kratkoročne termine ni zajeto v sklopu običajnega zavarovanja nepremičnine se je smiselno dodatno zavarovati in poskrbeti, da kljub vseeno šokantni izkušnji (v primeru, da se zgodi kaj podobnega kot v primerih zgoraj) veste, da finančno za vas to ne bo ogromna obremenitev za katero boste morali odpovedati nekaj let počitnic.

Nenazadnje pa velja omeniti tudi osebno varnost. Škoda na stvareh je popravljiva in izgubljeni denar nadomestljiv. 

Comments are closed.