Beeping

Čas je za žar. 7 nasvetov za čist žar in še boljši piknik.

Čas za žar

Kaj je lepšega, kot speči kaj odličnega na žaru v družbi svojih prijateljev in najdražjih. In vedno znova nam nariše nasmeh na obraz že zgolj misel na ta čas.  Čas, ko se lahko nekoliko bolj sprostimo, ob strani pustimo vsakodnevne stresne situacije in uživamo v družbi in dobrotah. Da pa te res uspejo je pomembno, da žar po vsaki uporabi dobro očistimo. Ker vam želimo kar največ užitkov, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki bodo olajšali manj prijetno stran pečenja – čiščenje žara.

Staro oglje, prah, zamaščenost in razne umazanije neznanega izvora … Vse to nam lahko povzroči precej slabe volje in dela. Da bi se temu izognili, vam predstavljamo nekaj enostavnih in poceni trikov, ki bodo olajšali edino neprijetno stvar piknikov in pečenja:

  1. Kava proti umazaniji: Skuhajte kavo. Ne seveda za goste, to boste naredili potem, ko boste zaklučili s pečenjem ;). Edina slaba stran tega nasveta je, da jo boste potrebovali skoraj liter. Polite jo (v kakšnem umivalniku) po mrežici žara in pustite stati slabo uro. Na koncu le še zdrgnite s primerno krtačo in vročo vodo. Ni čarovnija, kislina kave bo naredila svoje.
  2. Čebula za hitro zmago: Čebulo razrežite na pol. Z vilicami jo nabodite in podrgnite po vroči rešetki. Stvar zna biti problematična le v primeru, da je žar res zanemarjen.
  3. Aluminijasta folija: Nimate čebule? Lahko uporabite tudi kis. Poškropite ga po rešetkah, počakajte da le ta izhlapi, zvite aluminijasto folijo v obliko žoge in podrgnite po žaru.
  4. Moč narave: Topla voda in žlica sode bikarbone. To bo pravi način. Namočite žar v raztopini vsaj eno uro in čiščenje bo popolnoma nezahtevno.
  5. Za boj proti rji: Ste en izmed tistih, ki imate litoželezni žar? Ne pozabite ga namazati z olivnim oljem vsakič, ko za očistite. Olje bo preprečevalo morebitno rjavenje.
  6. Postrgajte z krtačo: Medtem, ko je žar vroč, uporabite priročno in robustno krtačo in z njo postrgajte reže. Ko je žar vroč, je odstranitev vse nesnage lažja.
  7. Klasičen način – z detergentom za posodo: Tu ni nobene umetnosti. Namočite žar reže v vodi, razrečeni z detergentom.

Poznate še vi kakšen način? Sporočite nam ga in z veseljem ga bomo delili 😉

Ostane nam samo še, da pokličemo svoje prijatelje in se odpravimo v naravo, kakšen park ali pa preprosto na domačem vrtu »zažarimo«.

Comments are closed.