Beeping

Čiščenje plesni: Kako se znebiti plesni v stanovanju?

čiščenje plesni

Ko imate v skrbi stanovanje bo skoraj gotovo nekje neizogibno vzniknila plesen. Plesen lahko raste v kateremkoli okolju in je lahko nevarna ali neškodljiva. Pomembno je vedeti za kakšno vrsto plesni gre in kako jo očistiti. 

 

Za kakšno vrsto plesni gre?

Najpogostejša plesen, ki jo najdemo doma je plesen v gospodinjstvu. Je relativno neškodljiva in jo precej pogosto najdemo na toplih in vlažnih mestih. Je črno rjave barve. 

Če po vašem domu začutite izrazit vonj vlage ste lahko precej prepričan da je nekje koncentracija plesni. Preverite vlažne predele in tiste, ki jih ne uporabljate pogosto. 

Ne odlašajte in se naučite odstranjevanja plesni, saj obstajajo nevarne vrste plesni, ki bi lahko ogrozile vaš dom in vplivale na težave z dihali. Če najdete velik odsek plesni pa raje pokličite strokovnjaka. 

Kako odpraviti plesen z izdelki za gospodinjstvo?

Spodaj je podrobneje opisano, kako odpraviti različne predele s plesnijo. Na splošno pa so to izdelki, ki pomagajo odpraviti plesen:

  • soda bikarbona, 
  • boraks,
  • beli kis, 
  • vodikov peroksid,
  • belilo.

Nekateri izdelki, kot je belilo so izjemno močni, zato jih je treba uporabljati posebej previdno. 

Kako se znebiti plesni na oblačilih?

Plesen, ki jo najdemo na oblačilih je v večini primerov enostavno odstraniti. Oblačilo s plesnijo odnesite ven in plesen s krtačo podrgnite. V kolikor boste oblačilo prali v pralnem stroju uporabite vročo temperaturo in v pralni stroj dodajte razkužilo. Če so po pranju madeži še vedno vidni pa oblačilo namočite v raztopino belila in kisika. 

Kako odstraniti plesen iz notranjih površin?

Za čiščenje plesni na površinah v stanovanju zmešajte 1 dozo detergenta (dozo določite glede na površino) v 10 doz belila in 20 doz vode. Z gobico nanesite raztopino na prizadeta območja in pustite, da se posuši. Če ima vaša preproga specifičen zagoreli vonj, je čas da se je znebite. Varno jo zavrzite, da ne razpršite plesni na druge površine. Temeljito očistite območje in pustite, da se nekaj dni suši na zraku. 

Kako odstraniti plesen iz zunanjih površin?

Plesen na zunanjih delih vaše hiše je mogoče odstraniti z raztopino belila. Najprej prizadeta območja namočite z vodo in se zavarujte (z zaščitnimi očali, masko in primerno zaščitno obleko). Približno 3.5 litra vode zmešajte s skodelico belila in nanesite na plesen. 

Preden se lotite odstranjevanja zavarujte vse rastline in travo, saj jih belilo lahko poškuduje. 

Kako odstraniti plesen iz ploščic?

Kopalnica naj bi bila zaradi vlažnega okolja najpogostejši prostor, kjer se naseli plesen. Za odpravljanje plesni na ploščicah zmešajte 1 dozo belila z 16 dozami vode in nanesite neposredno na plesnivo območje. Raztopino pustite delovati 15 minut, nato pa jo sperite z vodo. 

Kako hitro in učinkovito odstraniti plesen je izjemno dragocena gospodinjska veščina. Ko se naučite plesen hitro prepoznati in se lotite odstranjevanja se je lahko popolnoma znebite. 

Upamo, da se plesen nikoli več ne vrne! Poskrbite za redno vzdrževanje vašega doma in naročite Beeping. Preverite nove, še ugodnejše pakete naročnine rednega čiščenja.

Comments are closed.