Beeping

Čiščenje pralnega stroja: Kako očistiti pralni stroj?

čiščenje pralnega stroja

V vsakem gospodinjstvu se nahaja aparat, ki ga običajno spregledamo in ne čistimo, saj smatramo, da ima to funkcijo že v osnovi vgrajeno. Govorimo seveda o pralnem stroju.

Redno čiščenje pralnega stroja je izrednega pomena, saj vpliva na življensko dobo stroja in na samo kvaliteto pranja.

Beeping je za vas pripravil nasvete, kako očistiti pralni stroj.

Pralni stroj je potrebno očistiti vsaj enkrat mesečno, saj mehčalci in druga čistilna sredstva ustvarjajo obloge na bobnu pralnega stroja in v notranjosti dozirnega predala. Vse to vpliva na kvaliteto pranja – ostanki se namreč penijo in oblačila se ne sperejo dovolj. Sčasoma se lahko iz pralnega stroja začnejo širiti neprijetne vonjave, ki pa se prenesejo tudi na oblačila. Verjetno ste se že tudi sami soočili z določenimi kosi obleke, ki so kljub pranju imeli vonj po zatohlem.

V pralnem bobnu pa se vam lahko pojavita tudi plesen in rja. Če se vam na oblačilih pojavijo rjave pikice, je to lahko znak rje, ki nastane kot posledica poškodbe bobna. V tem primeru je priporočljivo z baterijsko svetilko preveriti celoten boben in odkriti mesto poškodbe. Nekateri pralni stroji imajo možnost menjave pralnega bobna, v kolikor pa to ni izvedljivo, vam priporočamo, da poškodbo popravite s kitom in s porcelanasto oblogo prevlečete poškodovani del bobna.

V naslednjih korakih si lahko preberete, kako očistiti pralni stroj s sodo bikarbono in kisom:

Čiščenje je najboljše začeti pri bobnu – preverite gumo, saj se tu rado nabere pesek, lasje in drugi drobci. Z rokami odstranite vse mehanske delce.

400 gramov sode bikarbone zmešajte z 2 decilitroma tople vode. V boben nalijte 4 litre vode in nato dodajte raztopino. Program nastavite na najvišjo temperaturo brez predpranja ter dvakratno izpiranje. Daljši kot je program bolj učinkovito bo čiščenje. Naj pralni stroj prazen opere celoten cikel. Voda v pralnem stroju se bo po vsej verjetnosti penila – gre za ostanke detergenta na stenah bobna. Po koncu pranja očistite filtre – njihova naloga je, da mineralnim in drugim delcem preprečijo vstop v pralni stroj. Če se vam zamašijo voda v pralni stroj ne bo dotekala pravilno in pranje bo manj učinkovito.

V dozirno posodico dolijte 2 litra alkoholnega kisa in ponovno zaženite program z najvišjo temperaturo. Alkoholni kis bo razgradil ves vodni kamen, ki se je nabral v pralnem stroju.

Da iz pralnega stroja odstranite neprijetne vonjave, v boben položite 4 čistilne tablete za pomivalni stroj, temperaturo nastavite na vsaj 60 stopinj in pustite, da opere cel cikel. 

Druga možnost je, da v boben nalijete vročo vodo, dodate eno četrtino klorovega belila in nastavite program na najdaljše pranje in centrifugo. Takoj, ko stroj konča z delom, ga ponovno napolnite z vročo vodo, dodajte eno četrtino alkoholnega kisa in vklopite na najdaljše pranje in centrifugo. Ta postopek bi moral poskrbeti za vse obloge, plesen in druge neprijetnosti, ki povzročajo neprijetne vonjave.

Na splošno se priporoča, da  perete perilo na najvišji temperaturi, saj bo tako perilo res belo, pralni stroj pa čistejši.

Naslednji na vrsti je dozirni predal pralnega stroja: če je mogoče, ga v celoti vzemite ven in ga namočite v alkoholni kis za 15 minut. Nato zmočite krtačko in nanjo nanesite sodo bikarbono. Močno zdrgnite dozirno posodico in jo sperite s toplo vodo. Z zobno krtačko zdrgnite tudi težko dostopna mesta v samem dozirnem predalu – na ta način boste odstranili usedline in morebitno plesen. Za čiščenje predala lahko uporabite tudi mešanico vode in varikine (50:50), ki jo poškropite po notranjosti odprtine, nato pa z zobno krtačko dobro zdrgnite celotno površino. Po koncu čiščenja, stroj ponovno nastavite na izpiranje. Ko stroj konča, obrišite gumo in pustite vrata odprta, da se boben dobro osuši. To prepreči nastanek in razvoj plesni in bakterij.

Priporočljivo je, da občasno namesto mehčalca za pranja uporabite alkoholni kis; oblačila bodo mehka, prav tako pa je kis okolju in koži prijaznejši.

Na koncu je na vrsti še zunanja površina pralnega stroja. Obrišite jo z mehko krpo in nežnimi čistili, da ne poškodujete stroja.

Gumo je priporočljivo občasno namazati z glicerinom, da ostane prožna.

Po koncu čiščenja pustite vrata pralnega stroja odprta, odstranite (ali odprite) tudi dozirni predal, da se osuši.

Tako, vaš pralni stroj bi sedaj moral biti kot iz škatlice 🙂 Kot vidite, je čiščenje pralnega stroja opravilo, ki ga z lahko opravite tudi sami; če se boste postopka redno držali, pa boste na dolgi rok prihranili denar, ki bi ga drugače namenili servisom za popravila stroja.


Članek delite tudi s prijatelji in jim tako pomagajte do čistega pralnega stroja.

Comments are closed.