Beeping

Čiščenje sedežnih garnitur

čiščenje sedežnih garnitur

Uporabni nasveti za usnjene in ostale sedežne garniture

Ste vedeli, da je ena najbolj iskanih informacij na spletu, kako očistiti sedežno garnituro? Poleg postelje je zagotovo eden najbolj uporabljenih kosov pohištva v domu. Vendar pa samo čiščenje zahteva kar nekaj pozornosti. Pri Beeping-u smo se podali v raziskovanje, da vam kar najbolj pomagamo.

ČIŠČENJE USNJENIH SEDEŽNIH GARNITUR

Usnjene sedežne zahtevajo posebno nego. Na trgu lahko najdete ogromno preparatov, ki vam pri tem pomagajo, lahko pa jih naredite tudi sami. Velja pa si zapomniti, da vam bo ob primernem vzdrževanju in negi usnjena sedežna služila dolgo število let.

Postopek zajema 4 korake:

 • odstranjevanje delcev, ostankov
 • rutinsko čiščenje
 • odstranjevanje madežev
 • nega sedežne

ODSTRANJEVANJE DELCEV, OSTANKOV

Z manjšim nastavkom sesalca odstranite večje delce ostankov, umazanije. Predvsem se osredotočite na gube na kavču. Zamenjajte nastavek s krtačnim nastavkom. Ščetine so mehke, zato je manj verjetno, da bi poškodovale površino kavča. Nežno očistite površino kavča.

RUTINSKO ČIŠČENJE SEDEŽNE GARNITURE

Ker se na sedežni nahaja tudi prah, ga nežno očistimo s perjem ali krpo iz mikrovlaken. Bodite previdni, da očistite vso umazanijo pred nadaljnjim čiščenjem, saj lahko umazanija opraska usnje. Domača rešitev. Zmešajte 1:1 razmerje vode in alkoholnega kisa v posodi oziroma vedru. Najbolje je, če uporabimo destilirano vodo oz. vodo sobne temperature. Voda iz pipe lahko vsebuje druge kemikalije, ki lahko škodijo usnju. Krpo potopite v mešanico in jo dobro odcedite. Bodite previdni, da je krpa dobro odcejena, saj lahko presežek vode uniči usnje.  Kavč nežno brišite od zgoraj navzdol z majhnimi gibi. Vlažno krpo dajte na stran in z novo – suho krpo do suhega prebrišite kavč. Predvsem bodite pozorni na predele kjer so gube.

ODSTRANJEVANJE MADEŽEV

Ker na sedežni garnituri preživimo kar nekaj časa, velikokrat pustimo za seboj tudi mastne madeže (lasje, hrana, lepotni izdelki ipd). Le te je potrebno očistiti. V večini primerov je najbolje, da jih čistimo sproti (če jih le opazimo). Površino usnja očistite z raztopino za čiščenje usnja in ga nato obrišite do suhega. V primeru, da madeža niste odstranili, ga poskusite odstraniti s sodo bikarbono ali koruznim škrobom, katerega potresete direktno na madež. Pustite delovati nekaj časa, nato pa nežno podrgnite s krtačo.

Če imate madeže črnila, ga nežno popivnate z vato, ki ste jo predhodno namočili v alkohol. Pazite, da predela ne zmočite. Ko črnilo odstopi, predel obrišite do suhega.

Včasih se nam po sedežni razlije tudi kakšna kava ali pijača. V tem primeru tekočino čim prej očistite in nikakor ne pustite, da se najprej posuši. Ko tekočino odstranite, usnje očistite z raztopino za čiščenje usnja. Ne pozabite površino obrisati do suhega.

NEGA SEDEŽNE GARNITURE

Ustvarite domačo rešitev. Dve skodelici belega kisa zlijte v posodo in dodajte od 10 do 15 kapljic eteričnega olja čajevca ali limone. Rahlo premešajte. S to mešanico lahko pobrišete sedežno garnituro, ki ima trgovinsko usnje. Izogibajte se olivnemu olju, saj lahko na dolgi rok poškoduje usnje.

Krpo zmočite z mešanico in jo dobro ožamite. S krožnimi gibi nežno vtrite raztopino. Pazite, da krpa ni premokra, saj sedežna ne sme biti mokra, ker se lahko usnje poškoduje. Pustite čez noč. Naslednji dan s čisto krpo prebrišite celo sedežno garnituro od zgoraj navzdol z majhnimi krožnimi gibi.

Postopek ponovite na vsakih 6-12 mesecev, da ohranite usnje mehko in sijoče.

ČIŠČENJE SEDEŽNE GARNITURE iz TKANINE

Neizogibno dejstvo je, da se sedežne garniture umažejo. Drobtine ali koščki hrane kaj hitro zaidejo v razpoke, pijača se razlije, za povrh pa se uleže nanjo še pes, kateri je ravno prišel iz sprehoda. Na srečo je čiščenje sedežne razmeroma preprosto. Potrebujete le malo časa in nekaj dobrih čistil.

ODSTRANJEVANJE DELCEV, OSTANKOV

Najprej odstranite vse blazine (če jih vaša sedežna seveda ima) za lažje delo. Nato posesajte večje – vidne kose umazanije.  Ko je to končano vzemite nastavek za sesanje in posesajte sedežno v celoti. Uporabite tudi dolgo, ozko cev s katero boste lahko posesali tudi vogale sedežne (v kolikor nastavek seže v kotne luknje posesajte tudi te skrite kotičke). Ne pozabite posesati tudi blazin. Nato vzemite krtačo, ki jo uporabite, kadar je sedežna na določenih predelih zelo prašna oz. umazana. Drgnite močno, vendar ne premočno, da ne poškodujete sedežne (materiali se razlikujejo zato je potreben občutek – začnite bolj narahlo in po občutku stopnjujte pritisk).  Ker povprečen sesalnik ne bo odstranil vseh smetk in dlak hišnih ljubljenčkov (te znajo biti še posebej problematične), predlagamo, da uporabite lepljivi valjček, s katerim očistite problematične dele.

RUTINSKO ČIŠČENJE

Obrišite vse trdne vidne površine sedežne (noge, naslonjalo, ipd). Veliko sedežen ima leseno konstrukcijo, zato uporabite izdelek, ki je temu primeren. Da ne poškodujete tkanine, lahko vsa čistila predhodno vtrete v krpo in pobrišete površine. Prav tako poglejte na oznako iz katerega materiala je vaša tkanina na sedežni. Temu prilagodite uporabo čistil:

 • W – uporaba detergenta na vodni osnovi s parnim sesalnikom
 • WS – uporaba detergenta na vodni osnovi s parnim sesalnikom ali detergentom za suho čiščenje
 • S – uporaba detergenta za suho čiščenje
 • O – ekološki material,  ki ga je potrebno oprati s hladno vodo
 • X – uporaba sesalca in in krtače ali profesionalnega čiščenja z detergentom

NAČINI ČIŠČENJA TKANIN SEDEŽNE GARNITURE

 • Čiščenje na osnovi vode in pare ali z mešanico vode in detergenta

V parni čistilec nalijte mešanico/detergent za tkanine (pogledamo kateri je primeren za našo sedežno) in pritrdite nastavek, ki se uporablja tudi za čiščenje stopnic (cev ima na koncu nastavek s krtačko). Počasi in previdno začnite brizgati detergent po sedežni. Predvsem bodite pozorni, da bo enakomerno. Ko ste detergent lepo razporedili, vse skupaj enakomerno in počasi posesajte. Če je potrebno, postopek ponovite. Pazite, da ne uporabite preveč detergenta (da se vam sedežna ne razbarva). Sedežna naj se popolnoma posuši na zraku.

 • Kemično čiščenje sedežne

Pri suhem čiščenju sedežnih garnitur, čistila v resnici niso suha, vendar tekoča (a ne vsebujejo vode). Pri uporabi kemičnih čistil je predvsem pomembno, da prostore, kjer ta čistila uporabljamo, tudi dobro prezračimo. Če je možno, prostor za ta čas zapustite.

Če boste za trdovratne madeže uporabili kemična čistila, pred samo uporabo najprej na  majhen predel nanesite malo čistila. Vedno dajte čistilo najprej na krpo in nato nežno vtrite po površini, kjer je madež.  Pustite, da se vse posuši. V primeru, da madež ni izginil, poskusite ponovno, vendar dajte čistilo vedno na čisto krpo. Nato navlažite novo krpo in nežno pobrišite čistilo z madeža. Nato pustite, da se sedežna posuši.

Comments are closed.