Beeping

Čiščenje tipkovnice: Kako pravilno očistiti tipkovnico?

čiščenje tipkovnice

Računalniška tipkovnica je takoj za telefonom ena najbolj pogosto dotaknjenih površin, kar pomeni, da se na njej nabira ogromno bakterij, na primer prah, drobci hrane in umazanija neopranih rok. 

Tipkovnica je zaradi tipk, razpok in občutljivih elektronskih delov, zahtevnejša za čiščenje. S pravo opremo čiščenje traja le nekaj minut in je potrebno vložiti le minimalno truda. Pri čiščenju tipkovnice moramo biti pozorni na dve stvari; na površino tipk in na vse, kar je padlo za tipke. Najprej očistimo umazanijo za tipkami, zatem pa še površino tipk. 

Kakšno opremo potrebujemo za čiščenje tipkovnice? 

 • Stisnjen zrak
 • Čistilni alkohol
 • Krpa iz mikrovlaken
 • Zobna ščetka
 • Bombažne blazinice

 Opremo lahko po svoje tudi zamenjamo, na primer namesto stisnjenega zraka lahko uporabimo zelo mehko zobno ščetko.

Kako očistimo umazanijo pod tipkami?

 1. Najprej varno ugasnemo računalnik. Zunanje tipkovnice je treba popolnoma izključiti iz računalnika. 
 2. Tipkovnico nagnemo na stran. Prenosne računalnike nagnemo le do 75 stopinjskega kota. 
 3. Stisnjen zrak začnemo pihati od vrha tipkovnice navzdol, tako izpihamo vse drobtinice iz območij med tipkami.
 4. Nato uporabimo čisto zobno ščetko, s katero odstranimo večje drobce. Delamo kratke gibe prav tako od vrha tipkovnice navzdol. Pri čiščenje tipkovnice na prenosniku priporočamo, da ta korak spustite. 

Kako očistimo površino tipkovnice? 

 1. Najprej obrišemo tipke z dezinfekcijsko krpo ali krpo iz mikrovlaken, na katero z razpršilko pošpricamo vodo zmešano z alkoholom. Ne priporočamo pa uporabe aerosolnih čistilnih razpršil in robčkov, ki vsebujejo belilo. 
 2. Razkužilo pustimo delovati tri minute.
 3. Tipkovnico še enkrat rahlo pometemo z zobno ščetko. 
 4. Preden tipkovnico ponovno vklopimo se prepričamo, da je popolnoma suha.  

Kako pogosto je priporočljivo očistiti tipkovnico? 

Priporočljivo je, da tipkovnico vsak dan vsaj obrišemo z dezinfekcijskimi robčki. Večina ljudi pa očisti tipkovnico približno enkrat ali dvakrat na mesec. Proizvajalci v posebnem uporabniškem priročniku ponavadi priporočajo, da vsaj enkrat na leto odstranimo tipke za popolno čiščenje.

Tipkovnica je ena izmed najbolj dotakljivih površin, tako doma, kot v pisarni, zato je pomembno, da poskrbimo za ustrezno čiščenje. Veliko pa pripomoremo tudi z rednim umivanjem in razkuževanjem rok, ter izogibanju prigrizkov na delovnem prostoru. 

Poleg čiščenja vašega doma Beeping poskrbi tudi za dodatno razkuževanje površin, ki so izpostavljene dotikom različnih oseb. Dodatek razkuževanja po čiščenju lahko naročite tukaj.

Comments are closed.