Beeping

Iščem čistilko na domu: nasveti in skrite pasti

čistilka na domu

Ali tudi vaš običajni delovni dan zgleda nekako takole: vstanete, se oblečete, uredite otroke in pripravite zajtrk? Nato odbrzite na pot – vrtec, šola in služba. Delovnik je poln opravil in se nikoli ne konča po osmih urah. Po koncu službe otroke odpeljete na njihove interesne dejavnosti in zvečer utrujeni padete v posteljo. S kuhinjskega pulta vas očitajoče gleda gora umazane posode, sveže oprana oblačila pa kličejo k likanju. Ampak kdaj? Ob vseh obveznostih vam enostavno zmanjkuje časa. Na koncu se utrujeni usedete za računalnik in na Facebook napišete: Iščem čistilko na domu, pozna kdo kakšno zanesljivo?

V današnjem času niti ni tako težko najti nekoga za pomoč pri čiščenju stanovanja, saj je trg dela na črno tu močno zastopan, je pa težko najti nekoga zanesljivega. Nenazadnje je čistilec oseba, ki jo spustite v intimo svojega doma in vsekakor mora imeti določene lastnosti.

Na kaj biti pozorni, ko iščete osebo za čiščenje na domu?

  • Reference: v kolikor se odločite za najem čistilnega servisa, se pozanimajte o izkušnjah drugih uporabnikov. Vsak dober čistilni servis ima dostopno spletno stran, morda tudi profil na katerem od družbenih omrežjih. Povprašate lahko tudi na različnih forumih in tako dobite najbolj jasno sliko o storitvah določenega podjetja. V kolikor se odločate o najemu posameznika, ga lahko prosite za priporočilo – načeloma pa gre tu za način “dober glas seže v deveto vas.” Če veste, da je znanec zadovoljen s svojo čistilko, ga poprosite za kontakt. Izkušnje so vsekakor pomemben faktor pri odločanju. V skrajnem primeru vam preostane, da na forumu objavite temo z naslovom Iščem čistilko na domu in počakate, da ljudje sami ponudijo svoje storitve.  
  • Status: res je, da je delo na črno na prvi pogled cenejše, vendar pa vas na dolgi rok stane precej več. Poleg tega, da je nezakonito (kazen dobite tako vi, kot čistilec), nimate nikakršne garancije na opravljeno delo. Tudi, če se odločite najeti čistilni servis in plačati “na roko”, vas lahko to na koncu drago udari po žepu, saj nimate nikakršnega dokaza o opravljeni storitvi.
  • Zavarovanje: ali ima oseba, ki pri vas opravlja čiščenje stanovanja, urejeno zavarovanje odgovornosti za škodne primere? Vsi vemo, da nesreča nikoli ne počiva in lahko se kaj hitro zgodi, da dragocena vaza, ki ste jo podedovali od tete Marije, pade na tla in se razbije. Kdo krije škodo, če ta nanese več kot le nekaj evrov? Pri čistilkah, ki delajo na črno ni verjetno, da bo nastala škoda povrnjena.
  • Poznavanje standardov: ali servis skrbi za usposabljanje svojih zaposlenih? Ali so čistilci seznanjeni s standardi čiščenja – torej, da ne smejo iste krpe uporabljati tako za čiščenje sanitarij kot za jedilno mizo? Nujno morajo poznati lastnosti čistil, ki jih uporabljajo (zlasti pomembna je abrazivnost – da ne pride do poškodbe pohištva) in kako se le-ta obnašajo na različnih površinah.
  • Oprema: pred najemom čistilke se je potrebno pozanimati ali morate zagotoviti svoje pripomočke in čistila. Pri določenih čistilnih servisih lahko na prvi pogled cena čiščenja izgleda nižja, vendar je ob upoštevanu stroškov, ki jih imate z nakupom vseh potrebnih čistil, lahko precej višja.
  • Nadzor nad opravljenim delom in garancija: kdo preverja čistilce, ki čistijo vaše stanovanje? Splača se vam preveriti ali servis oz. posameznik nudi garancijo na opravljeno delo. V kolikor s čiščenjem ne bi bili zadovoljni, kakšen je postopek za uveljavljanje reklamacije? Bodo prišli popraviti (seveda brezplačno) ali vam morda vrnejo denar? Večina servisov tega nima urejenega, vendar je smiselno razmisliti tudi o tej možnosti, da ne vržete denarja stran. Še pomembneje: za najem čistilke in pri samem iskanju pomoči za čiščenje na domu imamo ponavadi v mislih cilj dodatnega prostega časa in sprostitve – vse to pa odpade, če se moramo ukvarjati z uveljavljanjem garancij.
  • Obseg storitev: pred nastopom dela se s čistilko obvezno dogovorite, kaj vse čiščenje obsega. Gre za rutinsko čiščenje – vzdrževanje stanja, ali pa želite generalno čiščenje? Kaj vaša čistilka smatra pod generalno čiščenje? Podroben dogovor bo poskrbel, da ne bo slabe volje zaradi nesporazuma.
  • Cena: in ne nazadnje, je tu še dogovor o ceni čiščenja. Osebo, ki bo opravljala čiščenje na domu, nujno povprašajte, kako določa ceno – gre za urno postavko ali glede na kvadraturo stanovanja? Urne postavke lahko delujejo zelo privlačno in na prvi pogled cenejše kot cena na kvadraturo, vendar pa nikoli ne boste vnaprej vedeli, kakšen bo končni račun. Enkrat bo čiščenje trajalo 2 uri, naslednjič pa lahko 5. In kdo vam garantira, da čistilka vmes ne bo klicala sosede Jožice iz tretjega nadstropja, da še malo poklepetata, ker mora nekako zapraviti čas. Fiksna cena na kvadraturo vas reši te negotovosti; v kolikor se čistilka pri delu zamudi, za vas to ne pomeni dodatnega stroška.

Imate še kakšno vprašanje? Pišite nam in z veseljem vam bomo odgovorili na vaša vprašanja.

Ne pozabite deliti teh koristnih nasvetov tudi s svojimi prijatelji !

Comments are closed.