Beeping

Kako očistiti pečico

kako očistiti pečico

O tem kako očistiti pečico se pogosto sprašuje mnogo ljudi. Odgovor je preprost – čiščenje pečice s sodo bikarbono!

Čiščenje pečice s sodo bikarbono v 9 korakih

Vsi se strinjamo, da čiščenje zamaščene in umazane pečice predstavlja pravo nočno moro. Običajno je potrebno uporabiti močna čistilna sredstva, ki v pečici pustijo vonj po kemikalijah.

Pa je možno pečico dobro očistiti tudi na naravi prijazen način? Seveda je!  Beeping vam bo predstavil, kako preprosto in učinkovito je čiščenje pečice s sodo bikarbono. Vzame nekaj več časa in od drgnjenja bo nastala kakšna mišica več, vendar se več kot splača!

Kaj potrebujete?

 • sodo bikarbono
 • vodo
 • zaščitne rokavice
 • vlažno krpo za čiščenje
 • plastično ali silikonsko lopatko
 • plastenko s pršilko
 • alkoholni kis

Čiščenje pečice s sodo bikarbono:

 1. Iz pečice umaknite vse rešetke, pekače in morebitne termometre za peko.
 2. V manjši posodici naredite pasto iz sode bikarbone; v približno pol skodelice sode bikarbone dodajte nekaj žlic vode, da dobite pasto, ki jo lahko z lahkoto razmažete. Pasta ne sme biti preredka niti pregosta. Običajno zadostujejo 3 žlice vode na pol skodelice sode bikarbone. Količino sode bikarbone prilagodite velikosti pečice – večja pečica bo potrebovala več paste.  
 3. Pasto razmažite po celotni površini pečice, izognite se zgolj grelnim površinam. Najbolj učinkovito je, da pasto nanašate kar z rokami, saj jo lahko tako nanesete v vse kotičke in hkrati poskrbite, da so mastni in bolj umazani deli izdatno namazani. Svetujemo uporabo zaščitnih rokavic, da se vam umazanija ne zažre pod nohte. Pasta se bo tekom nanosa obarvala rjavkasto, na nekaterih delih je lahko še precej zrnasta – vse to je v redu, pasta bo kljub temu učinkovala. Poskrbite zgolj zato, da celotna pečica prekrita z njo.
 4. Pasto pustite počivati vsaj 12 ur, še boljše pa čez noč, da zmehča vso zasušeno mast.
 5. Vmes lahko očistite rešetke:
 • Položite dve stari brisači na dno kopalne kadi in položite rešetke nanju. Brisači sta potrebni za zaščito kadi, da je rešetke ne popraskajo.
 • Natočite vročo vodo – rešetke naj bodo popolnoma potopljene.
 • Dolijte pol skodelice detergenta za posodo in zmešajte s kuhalnico; poskrbite, da se detergent raztopi.
 • Rešetke je potrebno namakati vsaj 4 ure, naš predlog pa je, da jih pustite kar čez noč, da si čimbolj olajšate delo.
 • Madeži bi sedaj morali biti zmehčani in pripravljeni na odstranjevanje. Vzemite mehko gobico ali krpo (da ne popraskate rešetk) in rešetke obrišite.
 • Sperite z vodo in obrišite do suhega. Vaše rešetke se sedaj svetijo kot nove!
 1. Pasta je v vmesnem času poskrbela, da se je maščoba čim bolj razgradila, zato lahko nadaljujete s čiščenjem.
 2. Vzemite vlažno krpo in očistite čim več paste iz pečice. Pasta bi načeloma morala iti z lahko stran, na delih kjer se je zasušila, pa si pomagajte s plastično lopatko.
 3. V plastenko z razpršilko dolijte alkoholni kis in ga poškropite na dele, kjer je pasta še vidna. Kis bo tvoril reakcijo s sodo bikarbono. Le-ta se bo začela rahlo peniti.
 4. Z vlažno krpo ponovno obrišite pečico. V kolikor je potrebno, na krpo dodajte vodo ali kis, da odstranite vse ostanke sode bikarbone. Obrišite celotno pečico, nato pa pustite vrata pečice odprta, da se vonj po kisu razgubi.
 5. Vrnite rešetke in pekače v pečico – tako, delo je opravljeno!


Kot vidite, je čiščenje pečice s sodo bikarbono poceni, saj imate večino (če ne celo vse) pripomočke že doma. Sam postopek pa je dovolj preprost tudi za tiste, ki niste tako vešči čiščenja pečice. Ker pa vemo, da je čas = denar si raje privoščite nekaj časa zase in svojo družino ter prijatelje, delo pa prepustite nam.

Imate še kakšno vprašanje? Pišite nam in z veseljem vam bomo odgovorili na vaša vprašanja. 

Ne pozabite deliti teh koristnih nasvetov tudi s svojimi prijatelji !

Comments are closed.