Beeping

Kateri sesalec kupiti: Sesalniki naj bodo kvalitetni

kateri sesalec kupiti

Naše stare mame so uporabljale sirkove metle, mi pa si življenja brez sesalca enostavno ne moremo več predstavljati. Vendar pa je odločitev, kateri sesalec kupiti, lahko kar težavna, saj je na trgu ogromno ponudbe – od klasičnih sesalnikov z vrečko, sesalnikov brez vrečke, vodnih sesalcev, globinskih sesalcev in še kaj bi se našlo. Beeping vam svetuje, na kaj biti pozorni, ko se odločate za nakup sesalca.

Jeseni 2014 sta v veljavo stopili dve evropski direktivi, ki od prodajalcev zahtevata vidno označitev energijskega razreda sesalnika. Le-ta mora biti označena z natisnjeno nalepko in nameščena na zunanji del aparata oziroma v kolikor je aparat razstavljen, mora biti obešena na sam aparat. Nalepka mora biti vsem potencialnim kupcem jasno vidna. Predmet direktiv so vsi klasični električni (z vrečo ali posodo) in pokončni električni sesalniki; sesalniki za mokro ter mokro in suho sesanja, robotski sesalniki in industrijski sesalniki, sesalniki s centralnim upravljanjem, baterijski sesalniki, sesalniki za poliranje tal in sesalniki za zunanjo uporabo pa so teh zahtev opravičeni.

Poostrili so pogoje, ki jih mora sesalnik izpolnjevati, da se lahko prodaja na evropskem trgu – , od septembra 2014 dalje lahko proizvajalci na trgu nudijo le še sesalce z močjo motorja do 1600 W in letno porabo energije nižja od 62 kWh.

Kaj pa same lastnosti sesalnika, kakšno vlogo igrajo pri odločanju?

Za osnovno čiščenje stanovanja bo klasični sesalnik, z vrečko ali brez, povsem zadoščal in ni potrebe po industrijskem. Zna pa biti za tak sesalec že sesanje po gradbenih delih velik zalogaj. Na kaj je še potrebno biti pozoren, ko se odločate, kateri sesalec kupiti:

  1. kakšne površine boste sesali: v kolikor boste sesali zgolj parket, kamen, ploščice (torej trdo podlago), je sesalec z globinskimi nastavki in turbo motorno glavo povsem odveč. Če pa se bodo sesale tudi mehke površine (preproge, vzmetnice…) pa je smiselno razmisliti o nakupu sesalnika s kombiniranim nastavkom za preproge in trda tla. Nekateri sesalci omogočajo tudi globinsko sesanje, pri čemer uporabljajo globinsko krtačo (praktična pri sesanju vzmetnic).
  2. sesalna moč: le-ta je odvisna od dobre pretočnosti zraka in vakuuma – to dosežemo z velikimi zračnimi kanali in nepredušnim tesnjenjem. Boljše kot je tesnjenje, boljša je sesalna moč, hkrati pa tak sesalnik deluje tišje. Pri sesalni moči je potrebno upoštevati, da s polnostjo vrečke pada sesalna moč, zato je dobro, da se vrečko zamenja tudi, če še ni povsem polna. Pri sesalnikih brez vrečke te težave ni – povsem jasno lahko vidite, koliko prahu in smeti se je nabralo v posodi za prah in jo po potrebi spraznite; na sesalno moč pa vpliva prehodnost filtrov, zato jih je potrebno redno čistiti. Pri vodnih sesalnikih sesalna moč ne pada, le voda postaja vse bolj umazana in po vsakem sesanju jo je potrebno zamenjati.
  3. HEPA filter: kratica HEPA pomeni učinkovito zadrževanje delcev (High Effiency Particulate Arresting). Standardi:
  • HEPA 11 –  zadrži 95 % vseh delcev večjih od 0,3 mikro metra,
  • HEPA 12 – zadrži 99,5 % vseh delcev večjih od 0,3 mikro metra
  • HEPA 13 – zadrži 99, 5 % vseh delcev večjih od 0,3 mikro metra
  • HEPA 14 – zadrži celo 99,9999995 % delcev večjih od 0,3 mikro metra.

HEPA filtre je potrebno redno menjati, pri normalni rabi to pomeni na vsakih 6 do 8 mesecev. Na tržišču so tudi pralni HEPA filtri, ki so sicer dražji, vendar na dolgi rok cenejši.

  1.   Oblika: izbirate lahko med pokončnimi sesalniki in pa ležečimi, ki jih vlečete za seboj. Pri pokončnih imate več nadzora, poleg tega pa so učinkovitejši, saj imajo krajšo sesalno pot, izgube zaradi uporov v ceveh pa so manjše.
  2.  Morebitne alergije, astma: v primeru astme in alergij vam priporočamo, da se odločite za sesalnik z vrečko, saj so bolj higienski – pri zamenjavi vrečke za prah niste izpostavljeni nečistoči in prahu.
  3.  Vsekakor pri sesalnikih velja rek, da niste tako bogati, da bi kupovali poceni. Odločite se za nakup kvalitetnega sesalca, ki vam bo dolgo služil.

Delite članek s prijatelji, ki bi jih ta tematika zanimala.

Comments are closed.