Beeping

Na pragu revolucije plačevanja – kam gremo?

kartično plačevanje preko telefona

(čas branja: 3min)

Od ekonomske odprtosti, zgodovine in tehnične stopnje vsake družbe se poleg mnogih, najde razlika tudi v načinu plačevanja. Na splošno velja, da bolj kot je družba razvita in tehnično dovršena, več novih sistemov nadomešča starejše in pomanjkljive.

Obstaja velika verjetnost, da bomo v prihodnosti vsi plačevali z mobilnimi telefoni, NFC (near-field-communication) tehnologija pa je tista, ki nam to omogoča že v tem trenutku. Na prvi pogled se zdi rešitev plačevanja preko mobilnega telefona morda zapleten način za tako vsakodnevno zadevo.

Temu pa ni tako – plačevanje poteka praktično enako kot z vašo brezstično kartico, ki je v večini trgovin zaradi hitrosti postala novi standard plačevanja.

Kako poteka plačevanje?

Za primer si vzemimo način plačevanja z mobilno denarnico NLB Pay. Izbirate lahko med dvema načinoma plačevanja:

– Mobilni telefon le odklenete na običajen način in ga prislonite brezstičnemu terminalu POS. Mobilna denarnica bo sama izvedla vse potrebno za plačilo.

– Odprete aplikacijo na enega od spodaj navedenih načinov varnega odklepanja, izberete plačilo in prislonite telefon k terminalu POS.

Kratek pisk kasneje in plačilo je izvedeno. Hitro in popolnoma enostavno.  

Način varnega odklepanja mobilne denarnice NLB Pay določite sami, na izbiro imate več načinov:
  • Vpis varnostne kode ali poteg vzorca v unikatno obliko (najdemo na večini mobilnih naprav)
  • Identifikacija s prstnim odtisom
  • Identifikacija s prepoznavo obraznih potez

Kako odklepate pametni telefon, je popolnoma vseeno, za uporabo mobilne denarnice je zahtevano le, da imate odklepanje telefona nastavljeno, kar predstavlja varovalko za vas.

Statistika preživetja časa na mobilnem telefonu je pokazala, da je povprečen uporabnik v lanskem letu na mobilnem telefonu preživel kar 2 uri in 51 minut dnevno! To jasno priča, da so se mobilni telefoni že zasidrali globoko v  naša življenja.

Posledica je, da imamo telefon praktično vedno pri sebi in možnost, da sedaj z njim lahko tudi plačujemo na skoraj zagotovo enega najbolj varnih načinov prinaša mnoge prednosti.

Dober primer so potovanja, letni dopusti, ko preživimo večino časa na plaži in dnevni sprehodi skozi mesto ali druženje s prijatelji. Ker tudi prevozniki vse bolj uporabljajo možnost plačevanja preko aplikacij (npr. Uber, Mobilna aplikacija Urbana…), dejanska potreba po denarnici kot dodatnemu elementu vašega izleta odpade. Pomislite koliko lažje je, če je vse kar potrebuješ vzeti na zgoraj omenjene aktivnosti le mobilni telefon.

V Sloveniji in tujini, kjer so ustrezni brezstični terminali POS je to mogoče z mobilno denarnico NLB Pay, ki si jo lahko vsak NLB uporabnik z ustrezno tehnologijo mobilne naprave (Android Lollipop 5.0 ali višje ter NFC) ,ta je kot omenjeno potrebna za zagotavljanja najvišje stopnje varnosti, brezplačno prenese in usposobi za brezskrbno uporabo v nekaj minutah (stvar je resnično enostavna – med pisanjem tega članka smo preizkusili, video pa si lahko ogledate s klikom na spodnjo sliko).

Kljub visoki varnosti mobilne denarnice NLB Pay priporočamo, da se uporabnik drži tudi dobrih praks zaščite svojega telefona (torej dostopa do sistema), saj v primeru kraje tvegate tudi popoln dostop do svojih socialnih profilov, kontaktov, zasebnih slik in še več.

Upamo, da smo vam z nekaj nasveti pomagali do bolj brezskrbnega plačevanja in dnevno premikanje po mestu ali na dopustu z manj prtljage – beri denarnice. Beeping pa bo poskrbel, da bo časa za take izlete čim več, zato pohiti in na spodnji povezavi preprosto naroči čiščenje doma.

naroči čiščenje
Comments are closed.