Beeping

Plačevanje v tujini – top nasveti za brezskrbno potovanje

plačevanje v tujini

V tujini (na počitnicah ali poslovni poti) se pogosto postavi vprašanje, kako je najbolje razpolagati z denarjem. Če se odpravljamo v državo, kjer plačilno sredstvo ni evro, kot je na primer Hrvaška, pa je teh vprašanj še več.

Ali s seboj potrebujem gotovino?

Dobro je, da si nekaj gotovine v lokalni valuti priskrbite, še preden odidete od doma. Na vprašanje, koliko gotovine vzeti s seboj, ni preprostega odgovora. Odvisen je od destinacije, vašega sloga potovanja in tega, s koliko gotovine se počutite varne. Če spite v hotelih, jeste v restavracijah in kupujete v trgovinah, boste potrebovali manj gotovine kot če raje spite v manjših gostiščih, jeste ulično hrano in nakupujete na stojnicah, kjer ne sprejemajo kartic. Gotovino si na primer lahko priskrbite v poslovalnicah NLB, kjer priporočajo: “Manj pogoste valute ali večje vsote si za vsak primer naročite nekaj dni pred odhodom.”

Plačilne kartice. Katero vzeti s seboj?

Pri plačevanju s karticami se boste izognili skrbi glede gotovine in si zagotovili boljši pregled nad stroški. Z vsakim osebnim računom dobite tudi mednarodno plačilno kartico BA Maestro, s katero lahko dvigujete gotovino na bankomatih in plačujete na prodajnih mestih, označenih z nalepko Maestro. NLB ponuja tudi možnost plačevanja z mobilno denarnico NLB Pay. Več o uporabi si preberite s klikom na to povezavo ( o NLB Pay smo govorili v prejšnjem blog-u).

Na poti pa je dobro imeti tudi vsaj eno od mednarodnih plačilnih kartic z odloženim plačilom – Mastercard ali Visa – najbolje, da se pred odhodom pozanimate, katera je v državi, kamor se odpravljate, bolj priljubljena. Če bo vaše potovanje trajalo dlje in boste obiskali več držav, pa se lahko odločite za obe. Lahko se zgodi, da vam v času potovanja zapade veljavnost ene od kartic – v tej situaciji še vedno razpolagate z drugo. Poleg tega je tudi znesek, ki ga lahko porabite, varneje razdeliti.

Primer: S čim plačevati na Hrvaškem?

Našo sosedo je tudi letos za dopust izbralo največ Slovencev. Torej, s seboj na dopust na Hrvaško vzemite le nekaj malega gotovine v kunah, večji dvig gotovine pa raje opravite na Hrvaškem, in sicer s kartico osebnega računa BA Maestro. Provizija za dvig vam bo še vedno zaračunana, a bo znatno nižja kot pri dvigu s kartico z odloženim plačilom. Pri dvigu gotovine v kunah svetujemo, da izberete možnost brez konverzije (torej v lokalni valuti), saj se s tem izognete nepričakovanim stroškom.

Plačilni kartici Mastercard in Visa uporabljajte za plačevanje na prodajnih mestih, za dvigovanje gotovine pa ju ne svetujemo. Tudi pri plačilu s karticama Mastercard in Visa je na vprašanje, če želite plačati s kunami ali z evri, bolje izbrati prvo možnost in se tako izogniti morebitnim stroškom, ki lahko zaradi tečajnih razlik nastanejo pri pretvorbi valute.

Skrbi si lahko prihranite z dobro pripravo

Ne glede na to, katere kartice uporabljate, pred odhodom preverite njihovo veljavnost in višino limita, slednjega pa po potrebi lahko stranke NLB tudi zvišate prek spletne banke NLB Klik, NLB Teledoma ali v njihovi poslovalnici.

Kako pogosto preverite račun, ki ste ga plačali s kartico v trgovini ali v taksiju takoj po prejetju? Ne zgodi se tako redko, da vas bo sploh v bolj eksotičnih državah oseba na drugi strani plačilnega terminala poskušala ogoljufati. Praktičen opomnik je SMS-Alarm (sporočilo vsebuje ključne informacije in telefonsko številko, ki jo pokličete ob sumu zlorabe) o uporabi kartice in SMS-Opomnik o stanju na računu. Če niste prepričani o določenem izdatku ali pa bi želeli večji pregled nad porabo pa bo najpriročnejša rešitev mobilna banka Klikin.

3 nasveti, ki vam lahko pomagajo v stiski

  1. Če vam denar, kartice, dokumente ali karkoli drugega ukradejo ali če to izgubite, obvestite lokalno policijo, ki naj napiše zapisnik. Če potrebujete pomoč, pokličite slovensko diplomatsko-konzularno predstavništvo v državi, kjer ste.
  2. Izgubljeno ali ukradeno kartico Visa, Mastercard ali BA Maestro takoj prekličite s klicem vaše osebne banke. Stranke NLB imate na voljo 24/7 podporo prek telefonske številke +386 1 477 20 00, spletnega ali video klepeta.
  3. Če v tujini ostanete brez vsega, vam pomaga Western Union. Denar prejmete v nekaj minutah na več kot 250.000 vplačilno-izplačilnih mestih po svetu.

Beeping.si

Comments are closed.